Razsvetljava 2017-06-16T19:42:06+00:00

Razsvetljava – trgovina s svetili

ŠOLSKI CENTER KRANJ

Seminarska naloga

Program: Višješolski program
Smer: Elektroenergetika

SPLETNA TRGOVINA ZA RAZSVETLJAVO

Mentor: Sašo Bizant, magister znanosti, univ. dipl. org. Študent: Mitja Dolinšek

Kranj, april 2017

KAZALO

 

1. Uvod 1
2. Izdelava spletne trgovine 2
WordPress, WoCommerce in davčna blagajna 2
3. LED tehnologija 4
4. Kvaliteta žarnice 6
5. ZAKLJUČEK 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Uvod

Svoje praktično izobraževanje sem v letošnjem letu opravljal pri ljubljanskem podjetju Lifetime svetila d.o.o. Podjetje sem si izbral zato, ker je relativno majhno in zato predstavlja veliko priložnosti za mlade motivirane posameznike.

Ker me izredno zanimata marketing in ekonomija ter želim v kratkem imeti svoje podjetje, je bila priložnost zame idealna, saj sem vselej imel dostop do direktorja podjetja, ki mi je lahko vselej svetoval s poslovnimi nasveti. Do mojega prihoda je podjetje večinoma poslovalo s poslovnim modelom »Business to Business« kar pomeni, da so večinoma sodelovali z drugimi podjetji.

Moj cilj pa je, da bi Lifetime svetila in spletna trgovina, ki sem jo izdelal postala največja spletna trgovina v Sloveniji s svetili. Moja dodana vrednost podjetju je bila torej dodajanje še enega poslovnega modela in sicer »Business to Consumer« kar pomeni, da bo podjetje prodajalo izdelke direktno potrošniku in ne le pravnim osebam na večjih projektih.
2. Izdelava spletne trgovine

Dandanes ljudje v večini že zaupamo spletnim trgovinam in aktivno kupujemo izdelke preko spleta. V prostem času se zato ogromno izobražujem na področju spletnega marketinga in izdelave spletnih strani ter trgovin.
S podjetjem smo tako sklenili dogovor, da bom s pomočjo še dveh posameznikov naredil in optimiziral spletno trgovino na URL naslovu – razsvetljava.si.

V času prakse nam je uspelo dokončati spletno trgovino, tako da je ta popolnoma funkcionalna. Vnesli smo vse izdelke, ki so v aktualni ponudbi – LED trakovi, industrijska svetila, reflektorji, žarnice, itd. Seveda zahtevnejše delo spletne trgovine ni sam izgled, pač pa celotna funkcionalnost. Ljudje se morajo počutiti varno, ko nam zaupajo svoje informacije in kreditno kartico.

Košarica mora biti v celoti funkcionalna, nakup pa karseda enostaven ali pa bodo stranke našle preprostejšo rešitev pri konkurenci. O vsakem izdelku posebej se je treba v celoti pozanimati in nato narediti natančne opise, saj »zbegan« kupec ničesar ne kupi!

Odločil sem se za dva različna opisa vsakega izdelka – prvi je nekoliko enostavnejši in precej krajši. Pove le ključne informacije produkta kot je moč (W), svetlobni tok (Lm), podnožje (npr. E14 ali E27), barva svetlobe (npr. 2700K), življenjska doba (npr. 50.000 ur), garancijska doba ter energijski razred. Drugi opis pa je nekoliko daljši ter napisan v povedih namesto po alinejah. Vključil sem tudi dimenzije izdelka in svetilni kot (npr. 320 stopinj).
WordPress, WoCommerce in davčna blagajna

Spletno trgovino sem postavil na CMS platformi WordPress, ter nato delal preko WooCommerce. Pozanimal sem se o vseh številkah (npr. dobavna cena), dogovorili smo se o prodajni ceni, ceni poštnine itd.

WoCommerce nam omogoča enostaven grafični pregled nad vsemi naročili ter avtomatsko izračuna vse pomembne številke:
• Opozori nas na vsako novo naročilo
• Izračuna bruto naročila
• Neto zaslužek
• Naslov in zaračunano poštnino
• Vse kupljene izdelke in trenutno zalogo za vsak produkt

WooCommerce nam omogoča tudi direktno združitev trgovine z davčno blagajno in tako vsem olajša delo pri računih in davkih:

3. LED tehnologija

Lifetime svetila d.o.o. se ukvarja predvsem z novo LED tehnologijo, zato sem se za uspešno zaključen projekt moral kar veliko naučiti o LED žarnicah, trakovih in podobnih energijsko varčnih izdelkih. Še posebej pomembno je bilo spoznanje, da vse LED žarnice pravzaprav niso niti približno enake, tudi če na prvi pogled izgledajo podobne. Paziti moramo na veliko različnih elementov, ko kupujemo žarnice.

Menim, da je zelo pomemben del ekonomije in razvijanje poslovnih strategij analiza konkurence.

Ni nam namreč potrebno ponovno odkrivati tople vode, saj po vsej verjetnosti naša konkurenca že uporablja veliko stvari, ki delujejo. Pogosta marketinška strategija je brezplačna dostava ob nakupu določene količine izdelkov.

Po izračunu stroškov, cene, profita in ostalih pomembnih številk smo se odločili, da bomo ponudili brezplačno dostavo izdelkov za vsa naročila, ki so večja od 35€.

Predvidel sem tudi pomembnost pozitivnih mnenj o izdelkih in storitvah, saj ljudje kupimo preverjene izdelke, ki so jih že testirali drugi in nam povedali, da gre za kvaliteten produkt. To sem vključil v optimizacijo spletnih strani, ki za razliko od drugih ponudnikov vključuje glasove in zvezdice in spodbudi večjo gledanost strani:

4. Kvaliteta žarnice

Kvaliteta LED svetila se opazi pri sami svetilnosti, saj ima popolnoma enak tip diode tudi do 30% slabšo svetilnost.
Tekom časa LED svetila tudi izgubijo del svoje svetilnosti, kar pa se zgodi bistveno hitreje pri svetilih nižjega cenovnega razreda. Namesto 0.5% lahko izgubijo tudi 5% na deset tisoč ur uporabe LED svetila. Kvaliteta LED svetila se opazi tudi pri sami barvi svetlobe, saj je le-ta bolj neenakomerna pri cenejših izdelkih, pa naj bo to LED žarnica, LED svetilka ali LED trak, tudi ko govorimo o isti seriji izdelkov.

Če so izdelki različne kvalitete nameščeni v istem prostoru, lahko nastane zelo moteč problem, saj ima tako vsak izdelek malce drugačno svetlobo.

To spoznanje lahko uporabim tudi v svoji marketinški strategiji, saj je vsem strankam zelo pomembno, da imajo vsa svetila enako svetilnost in barvo svetlobe. Tako stranke ne bodo zamenjale le ene razbite žarnice, ampak bodo želeli zamenjati kar celoten komplet.
Za razliko od nekaterih konkurentov je večina naših izdelkov narejena v Evropi (Nemčija), ki imajo po vsej verjetnosti višji standard in kvaliteto izdelkov kot Kitajska. To nam omogoča, da nudimo nekoliko daljšo garancijsko dobo, ki pozitivno prispeva k zadovoljstvu naših strank.

5. ZAKLJUČEK

Praksa mi je dala veliko koristnih nasvetov, zelo močno referenco za prihodnost in nadaljnje sodelovanje z omenjenim podjetjem. Tako bom nadaljeval optimizacijo njihove spletne trgovine in s tem bil aktivno vključen v njihovo marketinško strategijo in večino njihovih nadaljnjih projektov.

Vesel sem, da sem imel tako prost dostop do direktorja podjetja, podobno kot sem ga imel lansko leto pri Energ PSI, saj mi to omogoča direkten vpogled v delovanje celotnega podjetja. Glede na to, da delam v podjetju, ki prodaja najnovejše izdelke na trgu, lahko ostanem v koraku s časom in se zlahka pozanimam o novostih na tem področju. Ker te izdelke digitalno promoviram, bom seveda eden prvih ljudi, ki se bo pozanimal o vseh lastnostih in napredku v tehnologiji.

Ker sem lansko leto večinoma projektiral v AutoCadu in Dialuxu, imam sedaj kar široko znanje – od načrtovanja in postavitve elementov, do ekonomije, marketinga in svetovanja strank o najnovejši tehnologiji (pri projektiranju sem se namreč spoznal tudi s posameznimi standardi za osvetljenost in tako lahko svetujem pri izbiri svetil za na primer pisarniške prostore, kjer vem, da mora osvetljenost biti vsaj 500lx.

Do YOU Know How You Got Here?

Learn how to create websites like this, rank them on the 1st page of Google, and earn money online!
SUBMIT